Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2022 23:47 - Чехите славяни ли са
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3278 Коментари: 10 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .
.
.

Развитието на държавност по чешките земи е дълбоко свързано със славяните, чиято първа значима държава – Великоморавия – възниква през 9 век и бързо попада под немско влияние. През 10 век възникналото на мястото на Великоморавия Бохемско кралство става част от Свещената римска империя. То достига своя апогей под управлението на Карл IV, който полага основите на чешката национална идентичност със създаването на Карловия университет през 1348 г. Именно един от неговите ректори, Ян Хус, дава началото на чешката Реформация и въвлича страната в дългите религиозни конфликти, разтърсили континента в следващите векове. В последвалите сблъсъци с Хабсбургите чешката държавност е почти ликвидирана и се възстановява едва под влиянието на общоевропейския национализъм през 19 век. Краят на Първата световна война позволява на чехите и близките до тях словаци да създадат нова държава – Чехословакия, която през 1945 г. става част от Източния блок и просъществува до 1993 г., когато от нея се отделят Чехия и Словакия.


Най-ранната история на заселване на човека на територията на Чехия започва през палеолита. Към тази епоха принадлежи и Вестонишката Венера, керамична статуетка на жена, открита през 1925 година на територията на село Долни Вьестонице в южна Моравия. Датирана е между 29 и 25 хил. пр.н.е. и представлява най-старото известно керамично изделие в света. Била е изработена общество на ловци и събирачи, които все още не са живеели уседнало. Функцията на статуетката е неясна – култова, детска играчка или друга.

Към епохата на неолита – V – IV хилядолетие пр.н.е., спадат най-старите открити в Чехия жилища на уседнало живеещи земеделци. Липсата на писмени данни не позволяват идентифицирането им с конкретни племена, така че се говори за различни култури – обикновено по типичната за всяка една от тях керамика или погребален ритуал. Всяка една от тези култури заема много по-голям район от днешната Чешка република.

image   Държавата на Само̀ към 631 г.

Най-старото население на района, известно ни със своето име, са келтите. Според археологичните находки, са обитавали района между IV и I век пр.н.е. Те не образуват държава, но живеят в племенни княжества. На едно от тези племена, боите, или бохемите, обитавали централна Чехия, дължим латинското име на страната – Бохемия. От времето на келтското заселване са останали развалините на множество опидии (укрепени селища). Освен това от келтите са останали множество топоними и хидроними. В чешкия геном има келтски следи и до днес – например мутацията G551D, предопределяща заболяването цистична фиброза. Тази мутация е типична за днешните келтски народи и е много рядка всред другите. Келтите са изтласкани от германски племена около началото на нашата ера.

Германците са населението, което заварват и документират римляните по тези земи през I – V в. сл. Хр. На територията на Бохемия това е племето на Маркоманите, в Моравия и Словакия – на Квадите. Маркоманските войни ангажират вниманието и силите на Рим от 70-те до 90-те години на II век. По време на една от кампаниите, през 180 година във Виндобона (днес Виена) умира от холера или тиф император Марк Аврелий (160 – 180). Рим никога не успява да създаде провинция на територията на днешна Чехия, но в началото на XXI век в южна Моравия бяха проведени разкопки на римски военни лагери от периода на Маркоманските войни. През V век районът е в зависимост от хунската империя, но няма археологически данни за хунско заселване. Германците на свой ред се изтеглят през V – VI век.

Славяните се заселват из тези земи постепенно през VI – VII век. Колонизацията следва широките долини на големите реки и отначало не е особено интензивна. Предците на чехите се заселват в регионите Бохемия (на чешкиČechy) и Моравия (на чешкиMorava), където се занимават със селско стопанство и създават характерните за славяните кръгли селища (окрухлице).[2] През 562 година аварите създават империя между реките Елба и Днепър, като завладяват част от славянските територии в региона и периодично нападат селищата извън техен контрол. В отговор на техните нашествия Само, вероятно франкски търговец, повежда част от славянските племена и около 625 година създава собствена държава със столица Вогастисбург. И до днес няма яснота по въпроса къде е била столицата. На описанията във франкските хроники отговарят 2 – 3 места, на които е имало укрепени селища, но нито едно не е достатъчно проучено, та да се отъждестви с Вогастисбург. Държавата на Само просъществува до или малко след смъртта му през 658 година.[2] Към средата на VII век се отнася и легендарното начало на чешката династия Пржемисловци, но няма археологически материал или хроника, които да го доказват.

Към 796 година славяните в Моравия помагат на Карл Велики да унищожи Аварския хаганат.[2] В знак на признателност, той им предоставя част от областта като феодално владение, в рамките на което моравските славяни разполагат със значителна автономия. В началото на 9 век славянският пълководец Моймир се възползва от положението на моравските славяни и създава Моравско княжество. Около 830 година то прераства в държавата Великоморавия, която обединява предшествениците на чехите и словаците. Столицата Велеград се идентифицира или с днешния град Микулчице, или с Ухерске Храдище – и двете недалеч едно от друго населени места в южна Моравия. Моймир и съюзните му пълководци приемат християнството около 830 година в Регенсбург, днешна Германия. Църковно се управлява от архиепископа на Пасау в Бавария. Засилването на немското влияние обаче е възприето като заплаха за короната от неговия наследник Ростислав (850 – 870). Той се обръща към Византия, която по негова молба през 863 година изпраща братята Константин и Методий да въведат богослужение на славянски език, което би довело до църковна независимост от Германия, а това би подсилило държавния суверенитет. Преди мисията Методий е бил ръкоположен за свещеник. За целта на мисията е използвана изобретената по-рано от Константин – Кирил и нова азбука – глаголицата. През 867 година новата писменост и богослужебните книги на нея са одобрени и благословени от папата, а Методий е ръкоположен за епископ Моравски. Така от една страна е осигурена независимост от Източното Франкско кралство, от друга страна е осигурена папската духовна юрисдикция над страната. През 873 година Методий е повишен в ранг на архиепископ Моравско-Панонски.

Чешкото княжество попада във васална зависимост от Моравия около 40-те години на IX век. През 845 година е регистрирано първото покръстване на 14 чешки „князе“ (duces Boaemorum), извършено по време на събрание на благородниците на източното Франкско кралство в Регенсбург. Този акт явно останал изолиран и не повлиял особено на езическото общество в Чехия. Столица на княжеството по това време е Леви Храдец – днес село на няколко километра на север от Прага. Около 875 – 880 година се отнася покръстването на първия исторически документиран княз на чехите Борживой от династията на Пржемисловците лично от Св. архиепископ Методий. С този акт се свързва и древната църква „Св. Климент Римски“ в Леви Храдец. Към началото на 80-те години на IX век се отнася пренасянето на столицата от Леви Храдец на Пражкия Храд. При този акт е построена малка еднокорабна църква Успение Богородично, където Борживой е искал да бъде погребан. При разкопки на Храда в края на ХХ век, се оказа, че княжеският гроб е празен.

При Святополк (871 – 894) Великоморавия отново се ориентира към германоезичното Източнофранско кралство. След смъртта на Методий през 885 година архиепископският престол е заеман за около година от Горазд, след което е ликвидиран и църковната администрация се връща към състоянието от преди 867 година. Папата възстановява моравско-панонската архиепископия през 890 година, като към архиепископа придава и трима суфраганни епископи. Знаем за този акт само по протестното писмо на баварските епископи, което се е запазило във ватиканските архиви.

През 895 година Чешкото княжество се възползва от нестабилността и междуособиците във Великоморавия и се откъсва, като се поставя под защитата и съответно зависимостта от Източното Франкско Кралство. Въпреки всичко, и в началото на Х век Великоморавия е фактор в политиката и търговията в централна Европа, както доказват митническите тарифи от Рафелщет от 903/904 година. Но именно през 904 година започва бързото падение на Великоморавия, в резултат от унгарското нашествие и през 907 година кралството вече не съществува. Унгарците обаче не овладяват ядрото на моравската държава и там продължава още около половин век да съществува независимо княжество. През 959 година моравското княжество е овладяно от Пржемисловците. Въпреки това то запазва самобитността си, като титлата „княз на Моравия“ се дава на чешкия престолонаследник чак до XV век.
/.../

ПП: Чешкият език славянски ли е? А полският език?...
 



Тагове:   Чехия,   Славяни,   чехите,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
23.06.2022 00:19
Аварите са унищожени от съвместните действия на франки и Българи! Но една територия в съвременна Унгария остава неподелена И Карл Велики кани нашия Крум, да си я поделят! Границата между двете държави минава по река Тиса! Имаме обща граница с франкската империя
цитирай
2. krumbelosvet - А кой език е славянски?
23.06.2022 05:14
?
цитирай
3. kvg55 - mt46,
23.06.2022 11:36
Славяни са, че какви други да са?!
Мисията на Кирил и Методий във Великоморавия да не би е да е била сред германци? Била е срещу немското влияние върху чешкия славянски народ.
"Хей, славяни" e славянска патриотична песен, използвана за химн в държави от славянския свят – Словакия, Югославия, Сърбия и Черна гора, както и на панславянството. За основа на мелодията на песента е използван полският национален химн Мазурка на Домбровски. Съвременната музикална адаптация на песента е направена от словашкия композитор Милош Лиховецки".
В "Приключенията на добрия войник Швейк през световната война" Ярослав Хашек споменава за тази песен.
цитирай
4. mt46 - Здравей, Иване!
23.06.2022 23:31
leonleonovpom2 написа:
Аварите са унищожени от съвместните действия на франки и Българи! Но една територия в съвременна Унгария остава неподелена И Карл Велики кани нашия Крум, да си я поделят! Границата между двете държави минава по река Тиса! Имаме обща граница с франкската империя

За аварите има доста сведения. Но не това е темата...
цитирай
5. mt46 - Български, руски, чешки, полски, сръбски и т. н. са славянски езици...
23.06.2022 23:33
2. krumbelosvet - А кой език е славянски?
05:14
?
цитирай
6. mt46 - Да, така е... Но сега някои се правят на ударени...
23.06.2022 23:34
kvg55 написа:
Славяни са, че какви други да са?!
Мисията на Кирил и Методий във Великоморавия да не би е да е била сред германци? Била е срещу немското влияние върху чешкия славянски народ.
"Хей, славяни" e славянска патриотична песен, използвана за химн в държави от славянския свят – Словакия, Югославия, Сърбия и Черна гора, както и на панславянството. За основа на мелодията на песента е използван полският национален химн Мазурка на Домбровски. Съвременната музикална адаптация на песента е направена от словашкия композитор Милош Лиховецки".
В "Приключенията на добрия войник Швейк през световната война" Ярослав Хашек споменава за тази песен.

цитирай
7. dobrodan - И чехи, и поляци, и сърби, и словаци
24.06.2022 08:23
са ославянени допълнително народи.
Да, там са заживели славяни. Обаче.
Шефчетата :):):):):) не са славяни.
Никой да не храни илюзии.
Имат си балти, фини, германци, пратюрки.
Границата към преминаване на славянски език е десети век за цяла Европа.
Тъмните векове :):):):):).
Нарича се теокрация (думата не е точно европейска:):):)).
Какво славянско има в думата Бо'емия? А Морава?
Да не изреждам, че нямам толкова време :):):).
Полония? Място за взимане на пленници:):):).
цитирай
8. mt46 - От паранауките ли черпиш знания и увереност?... :)
24.06.2022 19:15
dobrodan написа:
са ославянени допълнително народи.
Да, там са заживели славяни. Обаче.
Шефчетата :):):):):) не са славяни.
Никой да не храни илюзии.
Имат си балти, фини, германци, пратюрки.
Границата към преминаване на славянски език е десети век за цяла Европа.
Тъмните векове :):):):):).
Нарича се теокрация (думата не е точно европейска:):):)).
Какво славянско има в думата Бо'емия? А Морава?
Да не изреждам, че нямам толкова време :):):).
Полония? Място за взимане на пленници:):):).

цитирай
9. dobrodan - Ако наричаш археологията
24.06.2022 20:11
и лингвистиката паранауки, то да, от тях.
цитирай
10. barin - Здравей, Марине. Чехите се разв...
25.06.2022 10:28
Здравей, Марине. Чехите се развиват паралелно с поляците. Имат обща история и принадлежат на един клон, по-късно наречен славяни. Езиците им са близки. Държавата на Само обаче е различна. Според едни тя има общо с България на Княз Кубрат, а според други тя е съставена от келти и авари. Аварите изчезват доста по-късно, а са по земите на днешни Унгаиря, Чехия, Словакия. На една конференция дори отъждествиха Само със Шамбат Кий, което ме изненада.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19157007
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031