Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2010 15:02 - За бухтичките и здравословното хранене.
Автор: alaminut Категория: Рецепти   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.12.2010 15:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Имаше неща, които баба ми не обичаше да приготвя. Викаше им – проста работа. А аз, и без да знаех историята за забранения плод, все това, бухти, та бухти. Още рано сутрин в събота започвах и към два, три след обяд ми минаваше номера. Нали трябва да закуси нещо детето. Та бухтите са наистина проста работа:

4 яйца;

1 кофичка кисело мляко;

1 чаена лъжичка сода бикарбонат;

Сол и брашно.

Разбийте яйцата в голяма купа. Прибавете киселото мляко, содата, сол на вкус и брашно, колкото поеме, за да се получи твърдо тесто. Оставете за около половин час в хладилника. След това разточете тестото на тънка кора.
    Тук не мога да пропусна, баба ми точеше на голяма, квадратна кухненска маса, помните ги, ония с масивните крака, под които ходехме прави. Спряха ги от производство за жалост, пречели концепционно на модерното строителствоJ.
    Вземете резачка за тесто, формичка или просто чаша и изрежете формички. Ако имате къдрава резачка за тесто, от ония, дето се търкалят, стават много красиви.
    От тук нататък, привържениците на здравословното хранене да не четат! Изпържете бухтичките в тиган с олио. Ако ви се занимава повече, можете да сложите в средата сирене, кашкавал, или нещо сладко, прегъвата, намокряте леко крайчетата с вода, залепвате ги и пържете.
    Останалото тесто можете да приберете в намаслено найлоново пликче в хладилника. Запазва се няколко дни. Дори по-хубаво става. С това свойство на тестото за бухти са свързани доста от студентските ми спомени, но за това друг път.
    Сега искам да кажа нещо за здравословното хранене. За мен няма нищо по-ценно от разнообразната храна и ако не притискаме детето с думите – яж, да порастнеш – то не би изяло повече от една, две бухти. Тайната на детските желания е другаде. Открих я много по-късно с моите деца. Има ли нещо по-вълнуващо от това да заровиш ръце в лепкавото тесто, нещо по смешно от това да изрязваш всякакви формички от него и нещо по-вълшебно от подскачащите и надуващи се бухтички във врялото олио. Яденето ... е за гладните.




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alaminut
Категория: Хоби
Прочетен: 27285
Постинги: 4
Коментари: 10
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930